İstanbul’daki binalar için hızlı tarama testi; 76 bin başvuru var
Kahramanmaraş ve Hatay’da yaşanan depremlerin ardından gözler İstanbul’daki riskli binalara çevrildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk İdaresi ve Kentsel Güzelleştirme Daire Başkanlığı tarafından binalarda gerçekleştirilen hızlı tarama testleri de hız kazandı. Daire Başkanı Hasret Tut, “Bugün itibarıyla toplam 76 bin başvuru aldık. Hepsini yanıtlayacağız. Dünyanın birçok ülkesinde de benzer yöntemler kullanılıyor.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yıldır gerçekleştirdiği hızlı tarama testleri, Kahramanmaraş ve Hatay’da yaşanan depremlerin ardından hız kazandı. İstanbul’da yaşadıkları binaların risk durumunu analiz etmek isteyenlerin tercih ettiği hızlı tarama yöntemi bugün Bakırköy’de bulunan 6 katlı 12 daireli Gül Apartmanı’nda gerçekleştirildi. Beyin sarsıntısı Risk İdaresi Başkanlığı ve Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı ekipleri, girdikleri evde kolonda incelemelerde bulundu.
Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Yeniden Yapılanma Daire Başkanı Hasret Tut, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Bu dönemde 107 bin binayı gezerek inceleme izni istedik ancak bu zamana kadar 29 bin bina izin verdi. muayene için. Bugün itibarıyla toplam 76 bin başvuru aldık. Bunların hepsini cevaplayacağız. Yıkıcı sarsıntıların ardından çok fazla hassasiyet yaşandı. Bu başvuruları başvuru sırasına göre değerlendirip tüm binaları inceleyeceğiz” dedi.
10 KAT ÜZERİNDEKİ BİNALARA UYGULANAMAZ Özlem Tut, “10 katın üzerindeki binalarda bu yöntem uygulanamaz. 2000’den sonraki binalarda uygulanamaz. Bu noktada başvurular aldık, bu hafta itibari ile bu başvuruları değerlendireceğiz. Başvurular” 2000’den önce yapılan binalar bizim kırılgan yapılarımızdır, “Yapı stokumuzu oluşturuyoruz ve başvuruları bu binalara öncelik vererek değerlendireceğiz. Kiracılar için de yoğun bir talep vardı. Buna göre sistemimizi inceledik. Kiracılardan da başvuru alacağız” dedi.
Hızlı taramalar sonucunda 318 bin binanın deprem yükünü taşıyacak kapasitede olmadığını hatırlatan Tut, “Bu binaların kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve hızlı tahliyelerini sağlamak için kira yardımımızı 4 bin 500 olarak belirledik. Bu binaların sahipleri de kiracıları da kira veriyor.Desteklerimizden faydalanabilecekler.318 bin bina ile ilgili süreçlerimiz birkaç aydır devam ediyor.İlkini depremden 3 gün önce yıktık. binadan binaya diğer binalar hakkında bilgilendirme.İlçe belediyeleri ile ortak toplantı yaptık.Grubumuzu hızla genişleterek bu çalışmaları tamamlayacağız.Şu an yapmakta olduğumuz hızlı tarama formülü ile yapı denetimi Riskli binadan önceki aşamadır 6306 sayılı kanun kapsamında beyan edilmiştir.Bunun ardından bina risk kümesinde ise İstanbulluları bilgilendiriyoruz.Binanızın ihtiyacı olabilir. yenileme ve güçlendirme. Gerekli işlemlerin başlatılması için. İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilmiş bilimsel bir yöntemdir. Dünyanın birçok ülkesinde bu tür yöntemler uygulanmaktadır. Amerika, Japonya, İtalya ve Yunanistan’da da benzer formüllerle yapılıyor” dedi.
D VE E SINIFI KAPSAMLI ANALİZ ÖNERİSİ İstanbul Şehircilik Atölyesi Müdürü Rahmi Hızır, “Az önce İstanbul Teknik Üniversitesi ile binamızda hızlı bir tarama işlemi gerçekleştirdik. Binanın verilerini topladık. Önce binayı kaldırdık. Alçı, x-ray cihazımızla demir sayısını belirledik.Ardından demire kadar sıyırma işlemleri yapıldı.Çeliğin kesitini alıp içindeki demirin korozyonunu ölçtük.Ardından betonun sertliğini ölçtük schmidt çekici ile binanın genel statik rölesini çiziyoruz.Ardından ofisimizde ki tüm verileri analiz edip binanın sarsıntı güvenlik oranını belirleyeceğiz.Burada A,B,C,D olarak 5 sınıf var. , E sınıfı “D ve E sınıfı yüksek riskli binalar. D ve E sınıfındaki binaların kapsamlı bir analizden geçmesini öneriyoruz. Bunları riskli görüyoruz. 6444 sayılı kanun uyarınca kapsamlı bir analiz yapılmasını tavsiye ederiz. 6306. Bu tahkikat sonucu da riskli ise bu binalar güçlendirilmeli veya yenilenmelidir” dedi.
KONU HER EVDE DİKKAT ÇEKTİ Gül Apartmanı’nda kiracı olarak oturan Aykut İrevül, “Sahilde oturanlar şu anda her evde tedirginlik konusu. Herkes iman yerine gitmek istiyor. Hocaları dinliyoruz fiyatlar da 2 katına çıkmış 40 yıllık bina İstanbul Büyükşehir Belediyesine 3-4 gün önce başvurduk hızlı dönüş yaptılar risk raporuna göre hızlı aksiyon alacağız. Bireysel karar verip başvuru yaptım.Bir apartmandan bir kişinin başvurması yeterli.Geri dönüşün riskli olması durumunda hızlı aksiyon alacağız.İstanbul’da kira veya konut fiyatları fahiş fiyatlara çıkarsa plan yaparız. şehri değiştirmek için Daha sadık şehirlerimizle ilgili araştırmalar yapıyoruz” dedi.
– Karakozgokcebeyajans.com.tr