Bakan Çavuşoğlu: “F-16 ile NATO üyeliğini şart koşmak doğru bir yaklaşım olmaz”
Bakan Çavuşoğlu: “F-16 ile NATO üyeliğini şart koşmak doğru bir yaklaşım olmaz”
ANKARA – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “F-16 alımına İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini şart koşmak doğru olmaz, ikisi farklı konulardır. Dolayısıyla doğru olmaz. İkisini bir arada şart koşma yaklaşımı söz konusu değil. Bu konuda da ortak tavır alınmasının kritik olduğunu düşünüyorum” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Stand Salonu’nda düzenlenen törende konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Deprem faciasının ardından ABD’den çok sayıda taziye ve destek mesajı aldık. Depremin etkilediği bölgede birlikte incelemelerde bulunduk. ABD kurum ve kuruluşları depremden etkilenen bölgelerde yardım faaliyetlerine devam ediyor.STK’lar da yardım yapıyor.Yardım kampanyaları için kendilerine teşekkür ediyoruz.Hem ABD yönetimine hem de ABD halkına teşekkür ediyoruz. ekonomi ve ticaret gündemimiz pozitif, ikili ticaret hacmimiz geçen yıl 32 milyar dolara ulaştı, 100 milyar dolar hedefi için çalışıyoruz. Karşılıklı yatırımlar artarak devam ediyor” dedi.
“Yaptırımların kaldırılmasını bekliyoruz”
Askeri ilişkilerin stratejik ortaklığın önemli boyutlarından biri olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Savunma sanayinde tek taraflı yaptırımlar nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz, bunların artık aşılması gerekiyor, yaptırımların kaldırılmasını bekliyoruz. Son gelişmeleri de görüştük. ABD yönetimi, talebimize güçlü bir destek veriyor: “Umuyoruz ki bu konuda en kısa sürede kongreye resmi bir tebligat yapılacaktır. Bu sürecin hızlı bir şekilde tamamlanması her iki tarafın da yararınadır. Kongrenin engel olmaktan çok destekleyici bir rol oynamasını bekliyoruz. NATO’nun savunma kanadının talebimizi karşılaması son derece önemlidir. NATO’nun savunma kanadı için çok önemli. Zaman, öncelikli gündem maddelerinden biridir. Bugün ayrıca PKK/YPG’ye verilen takviyelerin ve FETÖ’nün varlığının sona erdiğini vurguladık. Bazı konsolosluk konularını da görüştük. Vatandaşlarımızın vize başvurularında ciddi gecikmeler yaşanıyor, hızlandırılmasını talep ettik. Güvenlik duyuruları ile ilgili olarak, duyurular önceliklidir. Kendi aramızda daha iyi bir işbirliği olması gerektiğini vurguladık. NATO’nun genişlemesini de değerlendirdik. Türkiye olarak İsveç ve Finlandiya’dan beklentilerimizi değerlendirdik. Önümüzdeki dönemde daimi komitenin toplantısı Brüksel’de yapılacak. Arkadaşlarımız orada atılan adımları şeffaf bir şekilde NATO’dan arkadaşlarla birlikte değerlendirme fırsatı bulacaklar. İsrail-Filistin sorununu da değerlendirdik ve son adımlar bizi üzdü” dedi.
“Yıkımı yakından görme fırsatım oldu”
Türkiye ziyaretinin değerini vurgulayan Blinken, “İhtiyaç duyduğunuz bir dönemde Türkiye’yi ziyaret etmek ve Türklerin yanında olmak çok güzeldi. Başkan Biden’ın şu açıklamasını getirdim: Amerikan halkı yanınızdadır, her zaman desteğe hazırdır.” İyileşme sürecinde ve inşaat işlerinde yanınızdayız.Dün ilk durağım olarak İncirlik Hava Üssü’ne gittim.Biliyorsunuz burası Amerika’nın yardım merkezidir.Mevlüt Çavuşoğlu ile Hatay üzerinden seyahat ettik. Oradaki yıkımı yakından görme imkanı var.Sözle anlatmak çok zor.Birçok mahalle,bina,yol tamamen zarar görmüş.Arama kurtarma ekipleriyle görüştüm.Amerika’dan gelen ekiplerle de görüştüm.Türkiye’den müdahaleci uzmanlarla görüştüm. Los Angeles.Hepsi bu felaketin ne kadar büyük olduğunu biliyor.Ellerinden geleni yapıyorlar.United Milletler Genel Sekreteri az önce bir açıklama yaptı: Temeli sağlamak için 1 milyar dolar yardım istedi.Her zaman yanındayız. Türkiye’nin yanında ortak güvenlik sorunları. Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tesis etmesini anlıyor ve destekliyoruz. Montrö Mutabakatı’nın uygulanması çok değerlidir. Türkiye’nin Ukrayna’daki halkı ve ekonomik desteği çok değerlidir. Güç güvenliği çok değerlidir. Kafkasya’daki gaz akışı çok değerlidir. ABD, Türkiye’nin NATO üyesi olarak uzun süredir devam eden katılımını takdir ediyor. Bu ittifak özellikle Finlandiya ve İsveç’in katılımıyla daha da güçlenecektir” dedi.
“F-16 alımı için NATO üyeliğini şart koşmak yanlış olmaz”
Yapılan açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, “F-16’lardan beklentilerimizi net bir şekilde dile getirdik. Kongre için birlikte çaba gösterebilirsek. F-16 alımına iki bağımsız konunun, yani iki ülkenin NATO üyeliğinin dayatılması doğru değildir, bunlar iki farklı konudur. İkisini birbirine şart koşmak yanlış bir yaklaşım olmaz.” “F-16’yı şartlara göre almak bizim için söz konusu değil. Bu konuda ortak tavır alınmasının kritik olduğunu düşünüyorum. F-35 programına ortak olduk. Türkiye’ye uygulanan yaptırımlar nedeniyle programdan çıkarıldı. Bu tek taraflı bir karardı. Dolayısıyla biz ödedik 1, Türkiye bu programda olmadığı için 4 milyar dolar rakam ödeniyor. Harcadığımız paranın geri ödenmesini beklemek en doğal hakkımızdır. Bu konuda görüşmeler devam ediyor” dedi.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, “Zor zamanlarda gösterilen dayanışma elbette her zaman çıkarlara olumlu katkı sağlıyor. ABD ile anlaşamadığımız konular ortada ama bizim pozitif gündemimiz ve daha da gelişme arzumuz var. Buna odaklanarak çıkarlarımız da ortadadır.Roma’da Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesinde stratejik bir mekanizma kurmaya karar verdiler.Buradaki amaç pozitif gündeme odaklanmak, ikili ilişkilerimizi farklı şekillerde güçlendirmek, ilişkilerimizi güçlendirmek. Bölgesel ve küresel konularda ikili işbirlikleri Sistem sayesinde daha sık bir araya gelerek mevcut sorunların nasıl çözüleceğini konuşmak ve adımlar atmak.Bu toplantıların da çok faydalı olduğunu düşünüyoruz.Basına yaptığım açıklamada da belirttiğim gibi Yunanistan Dışişleri Bakanı geldiğinde bağlantılarımızı geliştirmek için bir felaketi beklememize gerek yok, bu yönde samimi adımlar atmamız gerekiyor. ne yapacak. Litvanya’daki NATO zirvesi için verdiğiniz takvimde atılacak adımlar aslında İsveç özelinde atılacak adımlara bağlı. İsveç, Meclisimizi ve halkımızı ikna edecek adımları ne kadar hızlı atarsa, o kadar çok adım atılacaktır. Cumhurbaşkanımız da NATO Genel Sekreteri’ne Finlandiya konusunda farklı bir yol izleyebileceğimizi söyledi. Herkes İsveç’i somut adımlar atmaya teşvik etmeli” dedi.
“Somut bir adım göremedik”
Suriye’deki gelişmelere ilişkin konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Güçlü NATO müttefikleri olarak her türlü terör örgütüyle birlikte çalışmak zorundayız. Siyasi irade varsa çaba gösterme kapasitemiz var. Türkiye olarak ikimiz varız. Birinci tehdit Rusya, ikinci tehdit terör… Bu nedenle NATO ülkeleri olarak PKK, YPG gibi terör örgütleriyle işbirliği yapmak bizim için gerçek değil ve ABD ile bazı anlaşmalar yaptık. Biri Minbuç yol haritası, ikincisi ise 2019’da Ankara’da yaptığımız ortak açıklama. Ama ne yazık ki Washington’daki görüşmemizde de bu konuda somut bir adım görmediğimizi söyledik. Her türlü terör örgütüne karşı birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi.
“Türkiye üzerinden yaptırımların delinmesine izin vermeyeceğiz”
Rusya-Ukrayna savaşı ve yaptırımlarla ilgili olarak Bakan Çavuşoğlu, “(Rusya-Ukrayna savaşı) Savaşın başlangıcından bu yana Türkiye net bir tavır aldı. Boğaz’dan hiçbir savaş gemisinin geçmesine izin vermedik. BM’nin aldığı kararlar.Bizler;”Delinmesine, baypas edilmesine izin vermeyeceğiz diyoruz, izin vermiyoruz. Savunma sanayinde kullanılacak eserlerin tarafımızca Rusya’ya ihraç edildiği bir gerçek değil” dedi.
“Biden yönetimi Türkiye’yi destekliyor”
Biden yönetiminin Türkiye’yi her yönden desteklediğini belirten Blinken, “Biden yönetimi, F-16’ların hem modernizasyonunda hem de yenilenmesinde Türkiye’yi destekliyor. NATO bünyesinde faaliyet göstermesi çok önemli. Uzun süredir devam eden savunma ve güvenlik bağlarımız var. Başkan Biden’ın dediği gibi Türkiye ve NATO’nun ortak harekât kabiliyeti son derece önemli. F-16 için size bir takvim veremem. Bu kongrede aktif olarak “Hükümetle F-16 paketi hakkında görüşme halindeyim. Güncelleme paketi hakkında. Bu bizim için çok önemli bir konu. NATO’nun müşterek harekat kabiliyetini artırmak açısından. Bu, ABD’nin çıkarlarına da uygun bir şeydir” dedi.
“NATO’ya katılımlarını destekliyoruz”
Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılım yolunda değerli adımlar attığını belirten Blinken, “Katılımlarını şiddetle destekliyoruz. Bir an önce destekliyoruz. Diğer tüm NATO üyeleri bu konuda askeri alanda yan yana çalışıyor.” ülkelerin güvenliği artacaktır. Finlandiya ve İsveç taahhütlerini yerine getirmek için değerli adımlar attılar. Bu adımları gerçekten değerli buluyoruz” dedi.
“Türkiye’nin gerçek güvenlik endişelerini anlıyoruz”
Türkiye-Suriye ilişkilerine ilişkin soruyu yanıtlayan Blinken, “Türkiye’nin güney ucuyla ilgili gerçek güvenlik kaygılarını anlıyoruz. Eminim Türkiye de DEAŞ’la ilgili kaygılarımızı tam olarak anlıyor. Birlikte çalışıyoruz. Her iki kaygıya da aynı biçimde yanıt veriyoruz. Şu anda insani “Suriye’ye yapılan yardımlar çok değerli. Türkiye’nin bu depremden büyük zarar gördüğünü biliyoruz. En büyük yardımı en kısa sürede ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.
Çin’den Rusya’ya yardım
Çin’in Rusya’daki savaşa yardım etmesinden endişe duyduklarını ifade eden Blinken, “Bunu çok yakından takip ediyoruz. Sonuçların ne olacağını tam olarak söyleyemem. Endişelerimizi Çin’deki üst düzey yetkililerle paylaştım. Çin anladı. ne dedik şimdi ne olacak biliyorlar. Rusya’ya silah sağlamaya devam etmeliler. Diğer ülkelerle de görüştüm. Diğer ülkeler de Çin’in Rusya’ya yaptığı yardım nedeniyle çok ciddi adımlar atabilir. Çin’in diğer ülkelerle olan ilişkilerinde büyük sorunlar yaratacaktır. O yola gitmemeleri gerektiğini düşünüyoruz” dedi.