Ekonomi

AK Partili Canikli’den “sermaye kontrolü” iddialarına ilişkin açıklama

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Yedi tablosunun kur şoku, sermaye kontrolü gibi manipülatif yalanlarına kimse inanmıyor” dedi. sözünü kullandı.

Canikli, yaptığı yazılı açıklamada, Millet İttifakı’nın 28 Mayıs seçimlerine yönelik stratejisinin kıyamet tellallığına dayandığını belirtti.

“Yediler tablosu yine kur şoku ve sermaye kontrolü yalanlarıyla vatandaşın kafasını karıştırmaya ve piyasaları manipüle etmeye çalışıyor.” Değerlendirmesini yapan Canikli, şöyle devam etti:

“Türkiye ekonomisi 2022’de 350 milyar dolar döviz getirisi sağladı. Yılda 350 milyar dolar döviz girişi üreten bir ekonomide kur şoku olur mu? Döviz olan bir ekonomide kur şoku olur mu? Milli gelirinin yüzde 40’ı geliri mi?Tabii ki değil.Gerçekten de olmadı.Türkiye ekonomisinin 350 milyar dolarlık döviz gelirinin 254 milyar dolarını ihracat, 54 milyar dolarını turizmden, 13.1 milyar dolarını da turizmden oluşturuyor. Doğrudan yabancı yatırımcılar, 24.2 milyar doları Türkiye’yi çekim merkezi olarak gören ülke vatandaşlarından, geri kalanı ise başka kaynaklardan gelen saf paradır.”

“Enerjiye erişimde sorun olmadı”

364 milyar dolarlık ithalatın 97 milyar dolarının enerji ithalatından oluştuğuna işaret eden Canikli, “Geçmişte aynı ölçüde elektrik ithalatına en fazla 50 milyar dolar ödeniyordu. Geçen yıl 46 milyar dolar daha ödendi. Dünyadaki elektrik krizi elektrik fiyatlarını adeta değiştirdi” diye konuştu.“46 milyar dolarlık fazla ödeme 2022 cari açığa denk geliyor. Türkiye ekonomisi bu döviz ödemelerini gecikmeden ve çekinmeden yapabildi. İktidara erişimde sorun yaşanmadı.” değerlendirmesini yaptı.

Ekonominin genel ithalat talebinin kesintisiz karşılandığını, finansman sağlandığını ve kur şoku yaşanmadığını vurgulayan Canikli, şunları kaydetti:

“Yabancı portföy yatırımcısının döviz talebinin tamamı anında karşılandı. 2018 yılı başında yabancı portföy yatırımcısının Türkiye’deki menkul kıymet yatırımlarının değeri 109 milyar dolar civarındaydı. ekonomi için dolaylı borç, bugün prestijiyle 30 milyar dolara düştü.Dışarı çıkan portföy yatırımcısının talep ettiği dövizin tamamı sağlandı.Sermaye transferinde herhangi bir kısıtlama yapılmadı.Sermaye kontrolü getirilmedi.2022 bir döviz harcamaları ve döviz çıkışı açısından zor bir yıl, kur şoku ve sermaye kontrolü olmadı, kontrol gelmiyor.

Ayrıca önümüzdeki dönemde döviz harcamaları azalırken yabancı portföy yatırım stoku 30 milyar doların altına düştüğü için döviz talebi büyük ölçüde buradan gelmiyor ve sıcak para çıkışı azalıyor. Elektrik fiyatları düşüş eğilimine girdikçe, elektrik ithalatına ödenen dövizin ölçüsü düşüyor. Öte yandan ekonominin döviz geliri de artıyor. Turizm gelirlerinde 15 milyar dolarlık artış bekleniyor. Doğrudan yabancı sermaye girişlerinin artacağı iddia ediliyor. Önümüzdeki dönemde döviz açığı azalacağı için döviz piyasasındaki baskı da hafifleyecek.”

Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervlerinin 115 milyar dolar seviyesinde olduğuna işaret eden Canikli, “Bu rezervler arasında yaklaşık 800 ton altın rezervi var. 2002’de Merkez Bankası altın rezervi 130 ton civarındaydı. 800 tonluk altın rezervi fiziki olarak Türkiye’ye getirildi. Merkez Bankası kasalarında korunuyor. Dolayısıyla yedili masanın kur şoku veya sermaye kontrolü manipülatif saçmalıklarına kimse inanmıyor.” ifadesini verdi.

guclukonakhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu